Месна штрудла

Мени: Предјадење

Алергени: Глутен, Млечни производи, Јајца
Средно
Овој рецепт е претходно поставен за 6 луѓе.


Полнето месо завиткано во домашно тесто. Прекрасно за закуски за забави или за залачиња за пикник.

Состојки

За додатокот со квасец:
бело пченично брашно
2 лажица
шеќер
1 прстофат
сув квасец
4 гр
млака вода
100 мл
сол
1 прстофат

За тестото:
бело пченично брашно
380 гр
маргарин
80 гр
сол
2 прстофати
млеко
130 мл

За филот:
сол
1 лажица
кромид
1 парчиња
мелено месо
0.2 кг
лук
2 чешниња
магдонос
1 гранче
бибер
1 прстофат
доматно пире
1 лажица
растително масло
1 лажица

За преливот:
жолчка
1 парчиња

Подготовка

  1. Најпрвин подгответе го додатокот со квасец. Во 1 дл млака вода надробете го квасецот, шеќер, сол и брашно за да добиете хомогена смеса. Оставете да нарасне приближно 5 минути.
  2. Подгответе го тестото. Смесата ставете ја во брашно, додајте маргарин, млеко и сол. Измесете го тестото, прекријте го со памучна крпа и оставете го да нарасне приближно 20-30 минути.
  3. Подгответе ја смесата за полнење. На масло се пржи кромид и лук, се додава мелено месо и доматно пире. Се зачинува по желба и се пржи уште малку.
  4. Тестото го сукаме со дебелина од 3 мм и сечеме квадратчиња (10 цм х 10 цм).
  5. На секое квадратче ставаме по една лажичка од смесата и ги обликуваме во погачки. Ги ставаме во сад прекриен со хартија за печење и ги премачкуваме со жолчка. Ги обликуваме кроасаните.

Изберете ја Вашата рерна: :

Понатаму "Предјадење" рецепти